BRATISLAVA 15. septembra - Nutričná terapeutka Ľubomíra Fraňová odporúča zahrnúť do jedálnička typické jesenné potraviny ako tekvica, kel, kapusta, červená repa či koreňová zelenina. "Tieto potraviny môžete pripravovať na rôzne spôsoby, mimoriadne vhodné sú polievky a prívarky, ktoré zahrejú aj počas chladnejších a sychravých dní," radí Fraňová.
Jesenné ovocie ako jablká, hrušky či hrozno obsahuje množstvo prospešných vitamínov, minerálov a vlákniny. Ovocie je možné konzumovať čerstvé, usušiť či pripraviť si z neho kompót. "Na pitie sú v tomto období ideálne hlavne bylinkové čaje, na tie je vhodný aj rakytník, šípky alebo zázvor. Nápoje môžeme dochutiť medom, citrónom alebo bazovým sirupom," hovorí Fraňová.
Aby sme sa vyhli priberaniu počas jesene, je dôležité vyvážiť
príjem a výdaj energie. Fraňová odporúča prechádzky do prírody a
prípravu zdravých snackov doma. "Po návrate si môžeme pripraviť kašu z
ovsených vločiek s medom, jablkom a orieškami, prípadne pridáme sušené
ovocie, ktoré sme si usušili v lete," odporúča terapeutka.
Medzi
zázračné plodiny jesene, ktoré podporujú zdravie, patria tekvica,
jablká, sladké zemiaky (batáty), kapusta, cvikla, hrušky a orechy. Každá
z týchto plodín pomáha podporovať imunitu a pripraviť telo na zimné
mesiace.