Bulgur má vysoký obsah minerálov, ako je mangán (1,1 miligramu, viac ako polovica odporúčanej dennej dávky), horčík (58 miligramov) a železo. Hodí sa do šalátov. Nakrájajte si k bulguru množstvo petržlenovej vňate, paradajok, uhoriek, pridajte citrónovú šťavu a olivový olej.
Nutričná hodnota – bulgur (100g)
Kalórie: 81 Kcal
Proteíny: 3,4 g
Sacharidy: 17,4 g
Vláknina: 4,8 g
Železo: 1,1 mg
Cirok
Väčšina tejto plodiny končí ako krmivo pre zvieratá, alebo sa používa na biologicky odbúrateľné obaly, ale získava si popularitu aj ako potravina. Cirok je bezlepkový a obsahuje fytochemikálie, ktoré pomáhajú udržiavať hladinu cholesterolu. Aj keď sa cirok najčastejšie používa ako múka na výrobu bezlepkových chlebov, veľa odborníkov ho navrhuje ako alternatívu k pukancom.
Nutričná hodnota – Cirok (100g)
Kalórie: 330 Kcal
Proteíny: 12 g
Sacharidy: 71 g
Vláknina: 7 g
Železo: 5 mg
Špalda
Má vyšší obsah proteínov než pšenica a menej lepku. Špalda poskytuje takmer tretinu dennej dávky fosforu (291 miligramov) a takmer štvrtinu medi (0,4 miligramov) v jednej porcii. Často ju vídať vo forme múky na stabilizáciu pečiva bez použitia veľkého množstva pšenice.
Nutričná hodnota – Špalda (100g)
Kalórie: 356 Kcal
Proteíny: 10,9 g
Sacharidy: 73 g
Vláknina: 9 gramov
Železo: 4,4 mg