Stredomorský kuskus
Rozpis na 2 porcie
- 1 šálka celozrnného kuskusu
- ¼ šálky olív, čiernych/zelených podľa vašej preferencie, prekrojené na polovice
- 1 šálka slivkových paradajok pokrájaných na malé kúsky
- 1 malá šalátová uhorka pokrájaná na malé kocky aj so šupkou
- ¼ šálky konzervovanej kukurice
- ½ šálky konzervovaného cíceru prepláchnutého pod tečúcou vodou
- 1 PL olivového oleja
- soľ
- čerstvá/sušená bazalka posekaná nadrobno
- 1 PL parmezánu na posypanie
Postup: Kuskus pripravíme podľa návodu na obale so štipkou soli a olivovým olejom. Vo veľkej miske zmiešame uvarený kuskus, olivy, uhorku, cícer, paradajky, kukuricu, bazalku a posypeme parmezánom.
Čas prípravy: 20 minút
Poznámka: Celozrnný kuskus patrí k potravinám, ktoré by ste mali mať vždy vo vašej špajze., Okrem toho, že je hotový za pár minút – stačí ho zaliať vriacou vodou - je výborným zdrojom najmä sacharidov a vlákniny. Je výborný nielen ako príloha, ale aj do šalátov.
Šalát z pečenej červenej repy
Rozpis na 2 porcie
- 1 stredne veľká červená repa pokrájaná na ½ cm hrubé polkolieska aj so šupkou
- ¼ šálky vlašských orechov posekaných na menšie kúsky
- 1 stredne veľká cuketa pokrájaná na ½ cm hrubé kolieska aj so šupkou
- 1 stredne veľký sladký zemiak pokrájaný na ½ cm hrubé kolieska aj so šupkou
- ½ balenia balkánskeho syru (= 100 g), pokrájaný na 1 cm veľké kocky
- 4 PL olivového oleja
- čierne korenie
- soľ
- provenslské korenie
Postup: Červenú repu, cuketu, sladký zemiak, olej, koreniny a soľ vložíme do
veľkého vrecka, ktoré zavrieme a dôkladne ním trasieme, aby sa zelenina
rovnomerne obalila v oleji a koreninách. Následne ju presypeme na plech
vystlaný papierom na pečenie, posypeme orechmi a vložíme do rúry
vyhriatej na 220 stupňov. Pečieme 10 - 15 minút, potom zeleninu
pootáčame a pečieme ďalších 10 – 15 minút – kým je na povrchu jemne
chrumkavá. Do ešte horúcej zeleniny na plechu primiešame balkánsky syr.
Podávame s celozrnným pečivom.
Čas prípravy: 40 minút
Poznámka:
Tento recept patrí medzi tie sýtejšie a zjedzte ho preto aspoň 2 – 3
hodiny pred plánovaným behom. Prečítali ste si už, prečo je červená
repa jednou z dvadsiatich najlepších potravín pre bežcov? Ešte nie? Tak
smelo do toho.