Ako sa píše v knihe Potravinová gramotnosť (rok vydania 2021, 3. časť), výroba ovocných džúsov sa datuje od 1. storočia pred naším letopočtom, keď si ľudia zvykli pochutnávať na šťave z granátových jabĺk. Modernému odšťavovaniu predchádzal vznik odšťavovača, ktorý sa dostal na trh v 30-tych rokoch minulého storočia. Vôbec prvý džús mal príchuť pomarančov a (americká) verejnosť sa s ním zoznámila ešte v roku 1947. Ak ide o smoothie, o jeho začlenenie do jedálnička sa postarali chladničky, ktoré začali byť bežne dostupné v každej domácnosti, ale tiež mixér, ktorý ako nový a užitočný elektrospotrebič prípravu týchto nápojov uľahčil. Ich „zlatý vek“ nastal v 30-tych, 40-tych a 50-tych rokoch, ale najväčšmi sa tešil popularite v 60-tych rokoch 20. storočia, keď rástol záujem o zdravé stravovanie.
Záleží na vláknine
Ak ide o hlavný rozdiel medzi džúsom a smoothie nápojom, potom ho určuje vláknina. Zatiaľ čo smoothie nápoj ju obsahuje, keďže sa do neho mixujú celé kusy ovocia, v džúse prítomná nie je. Na druhej strane, vláknina môže spomaliť vstrebávanie živín, na ktoré sú džúsy veľmi bohaté, napriek tomu, že kvôli svojej hustote nezasýtia tak ako smoothie nápoj. Uvedené do praxe, keď vypijeme džús, živiny z neho sa nám rýchlejšie vstrebú do krvného obehu. Vláknina obsiahnutá v smoothie nápoji tento proces naopak spomalí. A keďže je smoothie sýtejšie (hustejšie), je zároveň kalorickejšie ako džús. Pochopiteľne tak obsahuje viac energie, sacharidov aj cukrov.
5 porcií ovocia a zeleniny, ani o jednu menej!
Mini (účinný) test:
Koľko džúsu a koľko smoothie je už veľa?
TIP: Môže byť výsledkom pravidelného pitia ovocných džúsov a smoothie nápojov zubný kaz? Aký vplyv majú tieto nápoje na vznik obezity? A čo na to naše srdce? Odpovede si môžete vypočuť v podcaste, ktorý Vám prinášajú potraviny KRAJ.