Načítavam...
Beháme.sk
Zvoľte veľkosť písma:
AaAaAaAaAa
Beháme.sk

Orechy: Ak ich nemáte na tanieri každý deň, robíte chybu!

Orechy: Ak ich nemáte na tanieri každý deň, robíte chybu!
Existuje (taká) zdravá pochúťka, ktorá rýchlo zaženie hlad a dodá potrebnú energiu? Áno, napríklad orechy! Tie by mali byť pevnou súčasťou jedálnička všetkých, ktorí sa snažia zdravo stravovať, ale zároveň radi a často „maškrtia“! :-) 
Orechy konzumujeme už niekoľko tisícročí, pričom kedysi neboli považované za zdravú potravinu. Dnes je situácia iná a orechy vnímame ako nutrične veľmi hodnotné. Navyše si našli aj ďalšie uplatnenie - ako zdroj olejov na svietenie, na výrobu kozmetiky, alebo sa ich škrupiny používali ako palivo.
Orechy sú bohaté na bielkoviny, (rastlinné) tuky, sacharidy, vlákninu, minerálne látky a vitamíny. Ako je však možné, že ich zaraďujeme medzi zdravé potraviny, napriek vysokému obsahu tuku? Odpoveď je jednoduchá. Tuky v orechoch sú kvalitné, tvorené najmä omega 3 mastnými kyselinami.
 
Najmenej bielkovín obsahuje kokosový orech, najvyššie množstvo je v pistáciách, mandliach, arašidoch a kešu orieškoch. Najviac dobrého tuku sa nachádza v para orechoch, lieskovcoch, makadamových, pekanových, píniových a vlašských orechoch, najmenej zase v mandliach, kešu orechoch a pistáciách. Vo všeobecnosti však platí, že orechy sú bohaté na vápnik, mangán, horčík, fosfor, draslík, železo a zinok.
 
V našich končinách sa tešia najväčšej obľube vlašské orechy. Vo všeobecnosti (a celosvetovo) je však spotreba orechov nižšia ako v minulosti. Ako sa píše v knihe Potravinová a nutričná gramotnosť (rok vydania 2021), v roku 2015 zjedli Slováci dva kilogramy orechov na osobu. Denne by sme ich pritom mali skonzumovať za hrsť, čo je cca 20 mandlí, 15 kešu orieškov, 20 lieskovcov, 15 pekanových, 10 vlašských, 10 para orechov a 10 pistácií.

Tento obsah tretích strán nie je zobrazený, kvôli chýbajúcemu povoleniu cookies tretích strán. V prípade, že chcete toto povolenie udeliť, môžete tak spraviť v nastaveniach cookies

Bez tohto súhlasu si môžete obsah otvoriť v samostatnom okne:
https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/1322038126&color=%23ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&show_teaser=true&visual=true
KRAJ potravín · #67_ZBO:Orechy: Ak ich nemáte na tanieri každý deň, robíte chybu!
 
Výnimkou sú však burské oriešky, teda arašidy. Aj keď ich považujeme za orechy, ide vlastne o strukovinu. Zároveň sú veľmi častým a najnebezpečnejším alergénom.
 

Mali by ste vedieť, že:

  • Arašidy nám do Európy doviezli z Južnej Ameriky v 16-tom storočí,
  • Najviac odrôd kešu orechov (bohatých na horčík, betakarotén a zinok) by sme našli v Brazílii,
  • Spomedzi orechov obsahujú lieskovce najviac vitamínu E, známeho ako prírodný antioxidant,
  • ich najväčším producentom je Turecko (až 3/4-tiny celosvetovej produkcie),
  • svojho času sa používali ako liek a tonikum,
  • Para orechy sú vďaka vitamínu B1 ideálne na zlepšenie nálady a boj s depresiou, lisuje sa z nich olej, z ktorého sa vyrába (aj) lubrikant
  • v ľudovom liečiteľstve sa para orechy používali na liečenie hepatitídy a zápalov,
  • Konzumácia mandlí s vysokým obsahom vápnika a horčíka má pozitívny vplyv na pohybovú sústavu aj nervovú sústavu,
  • boli nájdené aj v Tutanchamónovej hrobke v Egypte,
  • je zakázané miešať sladké mandle s horkými, ktoré obsahujú glykozid amygdalín- meniaci sa pri rozklade na kyanovodík,
  • Nerafinovaný kokosový tuk sa používa v kozmetike a v kuchyni, z rafinovaného kokosového tuku sa vyrába mydlo a margarín, alebo sa používa ako náhrada kakaového masla,
  • Makadamové orechy, najdrahšie na trhu, sú chuťovo podobné lieskovým, vyrába sa z nich olej a ich horľavá škrupina sa používa ako palivo alebo na výrobu dreveného uhlia,
  • obsahujú najviac (až 76 %) tuku,
  • Píniové orechy mali v minulosti uplatnenie ako liek na kašeľ a vykašliavanie,
  • Gréci považovali pistácie za afrodiziakum,
  • Orech kráľovský, z ktorého pochádzajú vlašské orechy, je považovaný za jeden z najstarších stromov,
  • Listy a šupky z vlašských orechov sa v minulosti používali aj na farbenie vlasov,
  • Potravinová alergia na orechy je veľmi častá, začína sa už v detstve a trvá celý život!
A nakoniec. Konzumácia orechov má viacero pozitívnych účinkov. Znižuje riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení, ischemickej choroby srdca, hypertenzie (teda vysokého krvného tlaku), cievnej mozgovej príhody aj hodnoty cholesterolu. 
22.11.2022 / Fit Hit / Autor: MUDr. Peter Minárik /  Foto: Shutterstock