Prvé hodnoverné zmienky o tom, že ľudia pili čaj, pochádzajú z 3. storočia nášho letopočtu z Číny. S veľkou pravdepodobnosťou sa však konzumoval ešte oveľa skôr, už v 3. storočí pred naším letopočtom.
Tento obsah tretích strán nie je zobrazený, kvôli chýbajúcemu povoleniu cookies tretích strán. V prípade, že chcete toto povolenie udeliť, môžete tak spraviť v nastaveniach cookies
Bez tohto súhlasu si môžete obsah otvoriť v samostatnom okne:
https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/1470087223&color=%23ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&show_teaser=true&visual=true
Bez tohto súhlasu si môžete obsah otvoriť v samostatnom okne:
https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/1470087223&color=%23ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&show_teaser=true&visual=true
Ak ide o Európu, dnes sú najväčšími konzumentmi čaju Anglicko a Rusko. Najväčším producentom čaju na svete je v súčasnosti Čína, najväčším vývozcom však India. Čína totiž 80 % vypestovaného čaju skonzumuje.
Pravý čaj je vyrobený z rastliny známej ako Čajovník čínsky, teda Camellia sinensis. Nepravé čaje nevznikajú lúhovaním čajových lístkov. Na rozdelenie čaju podľa farby má vplyv oxidácia a fermentácia – dva dôležité chemické procesy.
Naozaj máme na výber.
Na trhu je dlhodobo dostupný zelený, čierny a biely čaj, ochutený, bylinný, ovocný a instantný čaj.
Čaj obsahuje približne 130 chemických látok. Jeho farbu, vôňu a chuť ovplyvňujú najviac triesloviny, ktoré upokojujú žalúdok a črevá. Kofeín v čaji podporuje myslenie a schopnosť sústrediť sa.
Všetko, čo chcete vedieť o čaji
Pozitívne účinky pitia čaju na organizmus sú nesporné. Zlepšuje imunitu, zmierňuje bolesti hlavy, znižuje krvný tlak, zlepšuje trávenie, upokojuje myseľ, vie zahriať aj osviežiť.
- V 17. storočí sa predával v lekárňach ako liečivý nápoj, ktorý predpisovali len lekári,
- dnes už status liečiva nemá, sú mu však prisudzované mnohé pozitívne účinky,
- bez mlieka, cukru alebo medu neobsahuje žiadne kalórie,
- aby získal charakteristickú vôňu a chuť, ale nezhorkol, stačí ho lúhovať 2 až 3 minúty,
- silnejší a farebnejší čaj nezískame dlhším lúhovaním, ale pridaním ďalšieho vrecúška,
- čaj je pochutina, hoci sú mu pripisované antioxidačné a protizápalové účinky,
- zelený čaj spomaľuje starnutie,
- čajové lístky obsahujú viac kofeínu ako kávové bôby, ale v nápoji je to naopak,
- na prípravu čaju je najlepšia mäkká voda a vopred zohriata šálka,
- čaj dochucujeme až po jeho uvarení, nie pred ani počas,
- medom čaj sladíme, až keď je vlažný, príliš horúca voda zbaví med jeho prospešných látok,
- lyžička do šálky s čajom nepatrí, treba ju vybrať hneď po zamiešaní,
- čaj organizmus neodvodňuje, napriek tomu, že obsahuje kofeín,
- patinu, ktorá vznikne v čajovej kanvici, nie je nutné odstrániť a už vôbec nie saponátom, stačí ju pred každým použitím vypláchnuť horúcou vodou.