Tou látkou je resveratrol a príčinou záujmu oň sú jeho priaznivé účinky na ľudské zdravie a fyzickú i psychickú výkonnosť. Nemalú úlohu na tomto záujme má aj fakt, že resveratrol sa spája s konzumáciou hrozna v podobe červeného vína aj burčiaku, čo u mnohých jedincov zvýšilo jeho atraktivitu...
Najskôr sa síce uvažovalo, že priaznivé pôsobenie červeného vína na srdce i cievy Francúzov majú na svedomí iné pôvodné súčasti rastlín, a to flavonoidy s antioxidačnými účinkami, ale neskôr sa ukázalo, že dominantný vplyv má pravdepodobne látka, nie tak dávno objavená japonskými výskumnými pracovníkmi v šupkách, šťave a zrniečkach červeného hrozna a nazvaná resveratrol (nachádza sa aj v bielom hrozne, ale je ho tam podstatne menej).
Resveratrol chráni rastliny najmä pred napadnutím mikroorganizmami (v prípade hrozna plesňami - antifungicídny účinok) a poškodeniu ultrafialovým žiarením.
Resveratrol je účinný antioxidant - látka pôsobiaca proti nepriaznivým voľným radikálom v ľudskom organizme, ktoré sa uvoľňujú veľmi často pri najrozličnejších ochoreniach, ložiskových infekciách („mŕtvy“ zub, chronický zápal mandlí, zápal prostaty, chronický zápal vaječníkov a pod.), fyzickom strese, prepracovaní, nezvládnuteľnej únave i zraneniach a majú deštrukčný vplyv najmä na srdcovo-cievny aparát a kĺby.
Podieľa sa najmä na prevencii vzniku ochorení srdca aj ciev znižovaním škodlivej hladiny cholesterolu, triglyceridov i homocysteínu a bráni tvorbe nádorových ochorení. Zlepšuje hojenie kĺbových a svalových zranení.
V niektorých európskych krajinách a v USA sú na trhu potravinové doplnky v podobe preparátov čistého resveratrolu alebo zmesí antioxidantov izolovaných z bobúľ červeného hrozna. Keď porovnáme množstvo resveratrolu v červenom víne a rôznych druhoch zeleniny – vyskytuje sa najmä v červenej kapuste, ružičkovom keli, žltej cibuli a červenej repe (cvikle) - obsah vo víne je naozaj viacnásobne vyšší a stálejší.
Pritom vína z vyšších zemepisných šírok, vyšších nadmorských výšok a z chladnejších oblastí obsahujú viacej resveratrolu ako vína z nížin a teplejších lokalít. Výsledný obsah je vo víne podstatne vyšší, pokiaľ bolo pripravené nakvasením so šupkami.
A ešte na záver: Najnovšie kardiologické učebnice, ktoré sa týkajú zdravej výživy pre srdce, hovoria o pozitívnom vplyve dennej konzumácie 3 až 4 dcl červeného vína na srdcový sval a krvné cievy práve vďaka blahodarnému vplyvu resveratrolu.