Strava by mala mať menej jedál bohatých na tuky, najmä nasýtené tuky, a na jednoduché sacharidy. Slnečné žiarenie spotrebúva antioxidanty v organizme, ktoré je možné doplniť stravou. Vitamíny A, C, E a lykopén sú kľúčové. Vitamín A sa nachádza v mrkve, paradajkách, malinách, marhuliach, masle a rybách. Vitamín C zase nájdeme v ovocí ako čierne ríbezle, jahody, citrusové ovocie, kivi a černice, a v zelenine ako paprika, karfiol, kel či paradajky. Vitamín E obsahujú rastlinné tuky, oleje, zelenina, orechy a obilné klíčky. Výnimočným antioxidantom je aj lykopén, ktorý je obsiahnutý v paradajkách a červenom melóne.
„Jedzte častejšie a v menších dávkach. Vyhýbajte sa ľahko kaziacim sa potravinám, ktoré môžu byť zdrojom infekcií, napríklad údeniny, mäkké salámy, majonézové šaláty či niektoré mliečne výrobky,“ radí vedúci odboru hygieny výživy bezpečnosti potravín a kozmetických výrobkov ÚVZ SR Marek Slávik. Nie je podľa neho vhodné jesť ani príliš veľa ani príliš málo. Niektorí seniori a diabetici v extrémnych teplotách strácajú chuť do jedla a mali by byť opatrní. Ľudia by mali nahradiť ťažké a výdatné jedlá väčším množstvom čerstvého ovocia a zeleniny. Vyberať si hlavne také, ktoré obsahujú veľa vody, ako napríklad melón.
„Konzumujte potraviny, ktoré sú ľahko stráviteľné. Najvhodnejšie sú zeleninové šaláty, polievky, ryby alebo čerstvá zelenina. Z mäsa je najvhodnejšia hydina,“ dodáva M. Slávik. Počas letných horúčav neodporúča konzumovať ťažké a mastné jedlá, ktoré zaťažujú tráviaci systém a vyvolávajú pocity únavy či vyčerpania. Kalorickým jedlám by sme sa mali vyhýbať hlavne na večeru, pretože môžu spôsobiť nekvalitný spánok. „Dodržujte správny pitný režim a zabezpečte dostatočný príjem vody a minerálnych látok, ktoré sa pri vysokých teplotách strácajú najmä potením,“ uzatvára odborník.