Veľmi
totiž záleží, z akých potravín kalórie pochádzajú. Jedlo,
ktoré jeme, dokáže ovplyvňovať našu psychiku, hormonálnu
činnosť, trávenie, imunitný systém - ako je vidno, naša strava
má na naše telo oveľa väčší vplyv a nie je len obyčajným
presne kvantifikovateľným zdrojom kilojoulov.
Pre lepšie pochopenie dáme príklad. Zdravie našich čriev napríklad úzko súvisí s našou imunitou (únava, chorobnosť alebo naopak veľa energie a zdravia). V črevách potrebujeme mať určité množstvo prospešných baktérií, stena čriev má mať určitú stavbu, priepustnosť, mala by byť bez zápalu. Vo chvíli, keď je niečo zle, nemusíme hneď cítiť akútnu bolesť, ale prejavy môžu mať charakter celkovej únavy, vyčerpania, nedostatku energie, kožných problémov a pod. Ak je napríklad črevné prostredie v nerovnováhe, dochádza k nedostatočnému vstrebávaniu živín. Tieto príznaky si ľudia a bohužiaľ často ani niektorí doktori nespájajú so stravou. Chyba, veľká chyba. Jedlo je niečo, čo nám môže veľmi pomôcť, alebo tiež ublížiť - dodať veľa energie, alebo nám ju tiež ubrať.
Odporúčam sa na túto problematiku pozerať z dlhodobého hľadiska. Tak ako je život beh na dlhú trať, nie je naše zdravie a dostatok energie (iba a jedine) otázkou energetickej hodnoty alebo zloženia jedného jedla napríklad pred tréningom. Množstvo energie je z veľkej časti výsledkom nášho každodenného stravovania.
Pre naše telo je prirodzené používať ako dlhodobý zdroj energie tuky. Sacharidy sú tiež fajn, ale v dnešnej dobe to s nimi naozaj preháňame a jeme ich nevhodné zdroje (tiež batáta, mrkva, tekvica alebo sezónne ovocie majú sacharidov dosť a sú zdravé). Dostávame sa tak nechtiac do začarovaných kruhov prejedania, prehnaných chuťou, priberania a následného chudnutia.
Aby sme pozdvihli hladinu energie, kopeme do seba jednu kávu za druhou a dopujeme sa energetickými tyčinkami ako na bežiacom páse. Nevhodné zdroje sacharidov v dnes bežne konzumovaných dávkach ovplyvňujú našu psychiku a vytvárajú v tele neprirodzené prostredie. Riešenie nedostatku energie pritom nemusí byť nijako zložité.
Ako mať dlhodobo energiu pomocou správnej stravy
Je nutné jesť v drvivej väčšine iba jedlo v podobe pôvodných potravín, nespracovaných potravinárskym priemyslom. Zjednodušene povedané, jesť hlavne to, čo behá, rastie a nepotrebuje to svietivý obal a propagáciu supermarketového letáku či akčných zliav.
Druhým krokom je zistiť, či mi niektoré zložky potravy nespôsobujú problémy. Sú potraviny, ktoré sú problematické pre každého (cukor, alkohol, umelé sladidlá) a ďalej potraviny, ktoré pre väčšinu ľudí môžu znamenať problém (obilniny, strukoviny, mliečne výrobky, sója) - u týchto potravín je tiež veľmi dôležitý spôsob spracovania, ktorý príslušnú potravinu môže posunúť z kolónky nevhodná do kolónky zdravá a naopak (príkladom je sója, ktorá je po fermentácii zdravá, napríklad v podobe tempehu alebo miso pasty).
Problematiku pôsobenia potravín na naše zdravie, imunitu a energiu skvele spracováva kniha Jedlo na prvom mieste. Počas čítania budete vyzvaní na vyskúšanie, ako na vás ktorá potravina pôsobí, a to pomocou tridsaťdňového experimentu, kedy vylúčite všetky potenciálne škodlivé potraviny a potom niektoré z nich postupne skúšate zaradiť späť.
Sama som týmto experimentom prešla, a aj keď som bola zvyknutá jesť dosť podobne už skôr, zrazu som ráno začala vstávať o hodinu skôr, výborne vyspaná a plna energie. Medzi svojimi klientmi mám veľa podobných prípadov nárastu energie po vylúčení niektorých, pre nich nevhodných potravín.
Vo
chvíli, keď vylúčite alebo výrazne obmedzíte potraviny, ktoré
vám robia problémy, pocítite po pár dňoch či týždňoch nával
novej energie. To, že vám niektorá potravina škodí a uberá vás
o energiu, mnohokrát zistíte, až keď ju na čas vylúčite.
Dôležitá rada na záver: Pri experimentovaní buďte trpezliví, oplatí sa vám to.
Anna Jermářová je špecialistkou na výživu, ktorá je spolu so zdravým pohybom jej dlhoročnou vášňou a oblasťou záujmu. Vyštudovala potravinárstvo na vysokej škole a neskôr výživovú terapiu. Propaguje komplexný prístup k zdraviu a svoje odporúčania založené na nových vedeckých poznatkoch a vlastných skúsenostiach.
rungo.cz , Anna Jermářová