Načítavam...
Beháme.sk
Zvoľte veľkosť písma:
AaAaAaAaAa
Beháme.sk

Vitamín D je kľúčový pre zdravie srdca, mozgu a imunitného systému

Vitamín D je kľúčový pre zdravie srdca, mozgu a imunitného systému
Laboratóriá hlásia kritický nedostatok vitamínu D u ľudí. 
Podľa laboratórií SYNLAB však koncom zimy a začiatkom jari trpíme jeho kritickým nedostatkom. Nedostatok sa môže prejavovať únavou alebo poruchami nálady. Vitamín D podporuje vstrebávanie vápnika v tenkom čreve, riadi transport vápnika a fosforu do dôležitých orgánov, kostí a zubov, čím podporuje ich vitalitu. Tiež posilňuje náš imunitný systém. Dôležitý je aj pre tehotné ženy, pretože pomáha predchádzať predčasnému pôrodu a podieľa sa na vývoji kostí plodu.

Najprirodzenejším zdrojom vitamínu D pre nás je slnečné žiarenie. Po vystavení sa slnku si ho naše telo totiž vytvára úplne samo. Potrebuje však k tomu takzvané UVB žiarenie, ktoré nie je „k dispozícii“ neobmedzene. „Ultrafialové lúče, ktoré po preniknutí do pokožky pomáhajú tvoriť vitamín D, je v našich zemepisných šírkach možné zachytiť pri jasnej oblohe zhruba od mája do septembra. Ak sa po lete nepostaráme o jeho suplementáciu zo stravy, organizmu začne chýbať," vysvetľuje Marek Antoš z laboratória SYNLAB.
Prieskum ukázal, že medián hladiny vitamínu D v marci dosahuje len 65,6 nanomól na liter, čo je pod odporúčanou hranicou Svetovej zdravotníckej organizácie. Najväčší nedostatok bol zistený u mladej vekovej skupine od 10 do 20 rokov, kde 71 % vyšetrených malo hladiny pod normou. Po nich nasledovali osoby vo veku 20 rokov, tu sa takmer 62 % vykonaných testov nachádza pod referenčnou hranicou. Naopak najlepšie výsledky dosiahli testy vo vekovej skupine 70 až 80 rokov.
Nedostatok vitamínu D spôsobuje únavu, oslabenie imunitného systému alebo poruchy nálady. „Jarnú únavu pripisuje mnoho ľudí zmene ročného obdobia a počasia, ale v skutočnosti však väčšinou ide o dôsledok nedostatku kľúčových živín, ktoré telo v zime vyčerpalo. Okrem vitamínu D ide napríklad aj o železo a vitamíny skupiny B,“ dodáva Lubica Staníková z laboratória SYNLAB. Ak sa hladina vitamínu D dlhodobo pohybuje pod normou, môže sa rozvinúť diabetes, alergie, kardiovaskulárne či nádorové ochorenia alebo rednutie kostí či osteoporóza.

Na doplnenie vitamínu D sa odporúča konzumácia rýb ako losos, tuniak či sleď. Tie sú na vitamín D najbohatšie. „Okrem tučných morských rýb možno vitamín D získať aj z pečene, vaječných žĺtkov alebo mliečnych výrobkov. Pomerne komplikované je ale získavať déčko mimo letného obdobia pre vegánov. V rastlinnej strave sa totiž nachádza len vo veľmi ťažko vstrebateľnej forme, ktorá navyše zaťažuje organizmus. Títo ľudia by preto mali siahnuť po výživových doplnkoch. Vždy však ideálne po konzultácii s lekárnikom alebo lekárom,“ uzatvára Antoš.
Včera / Zdravie / SITA /  Foto: Bigstock