Aj keď je vyvážená strava kľúčom na udržanie dobrej kvality života, ľudia na Slovensku ju nie vždy dodržiavajú. „V prieskume sme tiež zistili, že ku každému hlavnému jedlu dňa si ovocie alebo zeleninu dopraje iba 10 percent opýtaných. Okrem toho len 1 z 5 ľudí na Slovensku, ktorí konzumujú ovocie a zeleninu na raňajky, ich jedáva pravidelne,“ uviedla Denisa Pernicová, vedúca oddelenia strategického marketingu v BILLA Slovensko. Z prieskumu tiež vyplynulo, že Slováci majú z ovocia najviac obľúbené banány a jablká, a spomedzi zeleniny sú to rajčiny. Medzi najmenej obľúbené z ovocia patrí exotické ovocie na čele s figami, zo zeleniny je najmenej obľúbená špargľa a baklažán.
Prieskum poukázal aj na to, že najväčšia bariéra, prečo Slováci
nejedia viac ovocia a zeleniny, je ich vysoká cena. Od kúpy ovocia a
zeleniny ich odrádza aj nepomer ceny a kvality a tiež nedostatok zliav
na ovocie a zeleninu. Bariérou bol aj nedostatok času na prípravu
ovocných a zeleninových pokrmov. Ako dôvod taktiež uviedli slabú ponuku
slovenského pôvodu.
Nakoľko mnohé druhy ovocia a zeleniny je možné dopestovať v slovenských podmienkach, tak aj dopyt po domácom ovocí a zelenine stabilne vysoký. „Už od roku 2013 predávame vždy čerstvé a chutné sezónne ovocie a zeleninu od domácich pestovateľov pod privátnou značkou Slovenská farma,“ uviedla Pernicová a doplnila, že počas letnej sezóny u ich nájdu až do 80 % ovocia a zeleniny s označením Vypestované na Slovensku.