Cookies

Na naších stránkach používame cookies. Slúžia na zlepšenie našej práce a vášho zážitku z čítania Behame.sk.
Bližie informácie nájdete v Pravidlách používania cookies. Spracovanie a správu cookies nastavíte priamo vo Vašom prehliadači.
Súhlasím
Načítavam...
Beháme.sk
Zvoľte veľkosť písma:
AaAaAaAaAa
Beháme.sk

ZDRAVIE: Baktérie v kvasenom jedle podporujú imunitný systém

ZDRAVIE: Baktérie v kvasenom jedle podporujú imunitný systém
Pozitívny vplyv konzumácie kvaseného jedla na ľudské zdravie môžu spôsobovať baktérie, ktoré podporujú činnosť imunitného systému.
BRATISLAVA 30. mája - Vyplýva to z výskumu odborníkov z Lipskej univerzity v Nemecku, ktorého výsledky publikovali v odbornom časopise PLOS Genetics.

Vedci tieto účinky objavili pri štúdii proteínov známych ako receptory hydroxykarboxylovej kyseliny (HCA) na povrchu buniek v tukovom tkanive. U mnohých zvierat sa nachádzajú dva takéto receptory, ľudia a ostatné ľudoopy majú tri druhy. Odborníci predpokladajú, že tretí HCA receptor vznikol u spoločného predchodcu ľudí a ľudoopov, aby umožnil stráviť potraviny, ktoré začínajú hniť, ako napríklad ovocie zdvihnuté zo zeme. Pri konzumácii kvaseného jedla, ako je kyslá kapusta, baktérie kyseliny mliečnej produkujú v črevách D-fenyllaktickú kyselinu. Tá sa silno viaže na spomínaný tretí HCA receptor, čo podnecuje činnosť imunitného systému.
"Sme presvedčení, že tento receptor veľmi pravdepodobne u ľudí sprostredkúva niektoré prospešné a protizápalové účinky baktérií kyseliny mliečnej," cituje členku výskumného tímu Claudiu Stäubert magazín Science Focus. Podľa nej by sa to dalo využiť pri liečení zápalových ochorení.

Vedci v súčasnosti plánujú naďalej študovať účinky D-fenyllaktickej kyseliny na imunitný systém a tiež sa chcú venovať jej účinkom na tukové bunky.
30.5.2019 / Bežecká škola / Autor: WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené. /  Foto: SITA