Vlašské orechy obsahujú zo všetkých orechov najviac antioxidantov, teda látok, ktoré pomáhajú chrániť naše bunky pred starnutím a poškodením. Nejde len o mladistvú pleť, ale aj o prevenciu kardiovaskulárnych chorôb alebo napríklad rakoviny, najväčšieho strašiaka modernej civilizácie. Tieto orechy majú pozitívny vplyv aj na našu náladu a vyplavovanie hormónu šťastia. Nemusíte sa teda kŕmiť čokoládou, stačí hrsť (asi 15 kúskov) orechov na desiatu. Takáto desiata doplní tuky, ktoré potrebujeme ako zdroj energie pre vytrvalostný šport, v ich zdravej variante.
Orechy "na chudnutie" aj pre budovanie svalstva
Mastné orechy na chudnutie? To znie možno ako vtip, v rozumnom množstve to tak je. Nebudeme ale vyberať tie najtučnejšie (napríklad už od pohľadu mastné pekanové orechy), ale napríklad "suchšie" mandle. Okrem antioxidantu vitamínu E obsahujú totiž pomerne dosť vlákniny (zo všetkých orechov najviac), zhruba tri gramy na hrsť mandlí. Vláknina zlepšuje trávenie a umožňuje lepšie vstrebávanie živín do organizmu.
Zaujímavá štúdia, popisujúca vzťah medzi konzumáciou mandlí a chudnutím, vyšla v časopise Journal of Obesity. Bežci s nadváhou držali pol roka nízkokalorickú diétu a tí, ktorí si ju spestrovali mandľami, schudli viac. Pokiaľ sa teda snažíme chudnúť, vyzerá to, že bude rozhodne lepšie vybíjať maškrtné záchvaty pojedaním mandlí. Mandle navyše znižujú hladinu "zlého" cholesterolu, výraznejšie už po prvých troch mesiacoch pravidelnej konzumácie. Čo sa týka výživnosti, hrsť mandlí sa v prepočte na kalórie rovná číslu 170.
Pre športovcov sú vďaka obsahu aminokyseliny arginínu, ktorý rozťahuje cievy a zvyšuje prietok krvi, vhodné lieskové orechy. V praxi to znamená rýchlejší prísun živín do svalov, ich rýchlejší rast a tiež regeneráciu. Hrsť lieskových orieškov vám dodá 180 kcal a obohatí vaše telo aj o minerály ako horčík, železo a vápnik, ktoré sú dôležité pre tvorbu enzýmov, správnu prácu svalov a obmedzenia kŕčov.
Orechy v slanej aj sladkej kuchyni
Vlašské orechy máme vďaka tradíciám spojené s Vianocami: nájdeme ich snáď v každom druhom type cukrovinky. Sú veľmi mastné, takže sa hodia rozomleté do cesta (či už na cukrovinky, alebo napríklad zdravšie celozrnné sušienky), kam potom už nemusíme pridávať tuk. Lieskové oriešky sú suchšie a drvina z nich je lepšia na obaľovanie. Jesť ich ale len na sladko alebo "len tak" by bola škoda. Predovšetkým "Vlašáky" sú ideálnym spojencom syrov, ale napríklad aj zeleniny. Chuťovo doladia napr. jednoduchý šalát z reďkoviek a parmezánu. Navyše mu dodajú aj potrebné živiny, takže z neho urobia viacmenej plnohodnotné jedlo.
V slanej úprave môžeme ale konzumovať aj mandle, ktoré si mnohí z nás nevedia predstaviť inak ako v čokoláde. Skvele pritom chutia napríklad v domácej paštéte, ale použiť ich môžeme aj k obaleniu ryby pred pečením. Použiť môžeme ale pokojne aj lieskové oriešky. Alebo si z nich radšej urobíte zdravšiu (ale nemenej kalorickú) verziu Nutelly?