Ovsené vločky sa v priemere zo 60 až 70 percent skladajú z polysacharidov, majú 15 až 20 percent bielkovín a až 15 percent vlákniny, ktorá podporuje trávenie a ktorá okrem toho, že pomáha pri chudnutí, tiež obmedzuje hnitie stravy v črevách a šírenie nebezpečných látok do organizmu. Tuky tvoria iba 7 percent vločiek a jedná sa o tuky "kvalitné", ktoré obsahujú aj určitý menší podiel vzácnych, ale zásadných omega-3 nenasýtených mastných kyselín. Aj keď sa ich obsahom nejedna krabica vločiek explicitne chváli, ich dennú potrebu však ovsené vločky rozhodne nepokryjú, takže je potrebné doplniť ich aj z iných zdrojov.
Aktívni jedinci ocenia vločky ako zdroj škrobu, ktorý sa pomaly vstrebáva a rovnomerne uvoľňuje energiu, a zdroj stráviteľnej a nestráviteľnej vlákniny. Tá priaznivo ovplyvňuje tráviaci trakt, znižuje hladinu zlého cholesterolu a zvyšuje hladinu "dobrého" až o 10 až 15 percent.
"Sypanie", ktoré nájdete v obchodoch
Suché sypané vločky nie sú dosladzované a je to najprírodnejšia podoba vločiek. Sú ideálne na miešanie domáceho müsli so sušeným čerstvým ovocím či orieškami, výrobu kaše a podobne.
Suché müsli zmesi sú už často namiešané so sušeným ovocím alebo orechami, ale niekedy tiež s čokoládou (ktorá im síce dodá príjemnú chuť, ale tiež ich "obohatí" o stužené tuky). Bývajú aj dosladzované, čo zbytočne zvyšuje ich energetickú hodnotu. Nezabudnite preto vždy zhodnotiť údaje na etikete, prípadne ich porovnať s prírodnými vločkami.
Zapečené vločky chutia výborne. Pozor ale na to, že procesom úpravy prichádzajú o niektoré cenné látky a mávajú pomerne vysokú energetickú hodnotu. Väčšinou sú dosladzované, a teda menej diétne.
Zdravé raňajky alebo desiata: celozrnné vločky a žiadny cukor naviac
Záleží tiež na našich športových métach: ak budujeme svaly alebo športujeme naozaj intenzívne, nejaký ten cukor naviac nám dodá potrebnú energiu. Dietári by sa mali vyvarovať vysokého podielu ovocia (ktoré zvyšuje glykemický index) a orechov (ktoré sú plné tukov, aj keď zdravých).
"Ovsené vločky sú ľahko stráviteľné, preto sú medzi športovcami veľmi obľúbené. Nie nadarmo spievame od útleho detstva "dajme koňom ovsa, oni skáču hopsa", taký účinok má totiž ovos aj na nás, "smeje sa Hana Lang a dodáva:" Ak máme pred sebou pokojný deň bez pohybu, odporučila by som len rozmiešať jednu až dve polievkové lyžice celozrnných vločiek v rannom smoothie. Ak máme pred sebou naopak fyzicky náročný deň, dopriala by som si peknú misku ovseného müsli so sušeným ovocím a sekanými orechami podľa chuti. "
Ovos patrí medzi bezlepkové obilniny. Vzhľadom k jeho spracovaniu dochádza ale ku kontaminácii s inými obilninami, ktoré lepok obsahujú, a aj ovos samotný môže niektorým alergikom spôsobovať problémy. "Ak teda niekto musí zo zdravotných dôvodov dodržiavať bezlepkovú diétu, radšej by som klasické vločky z obchodov vylúčila a kupovala bezlepkový ovos, ktorý musí byť spracovávaný podľa kritérií bezlepkových potravín," hovorí Hana Lang.
Ďalšou možnosťou sú vločky zo pšenice špaldy, ktorá síce lepok obsahuje, ale v menšom množstve. Je bohatá na bielkoviny, vitamíny a minerály, je oproti ovsu lepšie stráviteľná a má príjemnú chuť, pripomínajúcu oriešky. Milovníci orieškov si tak môžu ich chuť dopriať aj vtedy, ak chcú obmedziť tuky v nich obsiahnuté. Vyskúšajte napríklad špaldovú kašu pripravenú s mandľovým mliekom. Traduje sa, že špaldová kaša postaví na nohy aj polomŕtveho, pretože je po všetkých stránkach výživná. Napriek relatívnej tučnosti sa jej teda nemusíme báť, zasýti totiž aj v malej dávke.