Kľúčom
je kvalita
Určite je veľmi dôležité, AKÚ kávu pijeme. Hľadisko kávového fajnšmekra ponechám kávovým expertom a pozriem sa na kávu očami nutricionistu (experta na výživu). Kľúčom je kvalita kávových zŕn a čerstvosť ich mletia. Väčšina dnes dostupnej kávy je postihnutá pesticídmi. Káva, ktorá je namletá dlhodobo dopredu, býva často doslova skazená. Riešením je kupovať kvalitnú organicky pestovanú kávu a jej zrná si (nechať) namlieť tesne pred konzumáciou.
Benefity
vs. nepriaznivé účinky kávy a kofeínu
Pitie kávy má
svoje klady aj zápory. To, čo prevažuje, je ovplyvnené nielen už
spomínanou kvalitou kávy, ale aj dobou konzumácie a nemenej potom
konzumentom (jeho citlivosť na kofeín a ďalšie parametre).
Káva nás dokáže nakopnúť ako fyzicky, tak mentálne.
Nezvyšuje energiu v tele, ale bráni centrálnej nervovej sústave,
aby sa upokojila.
Podľa Orihi Hofmeklera, experta na
výživu a fitness, má káva neuroprotektívne účinky a pomáha
nám udržať naše svaly "mladé", akonáhle ju
konzumujeme pred tréningom. Okrem iného tiež pomáha spaľovať
prebytočný tuk tým, že o 20 percent zvýši metabolizmus
organizmu. Tieto lipolytické účinky kofeínu sa využívajú v
rôznych doplnkoch stravy pre redukciu hmotnosti. Kofeín tiež
znižuje chuť na sladké a odďaľuje pocit hladu.
Neuroprotektívne účinky sa prejavujú napríklad nižším rizikom
rozvoja Alzheimerovej alebo Parkinsovnovej choroby.
Možné
negatíva konzumácie kofeínu
Kofeínu by sa mali
vyhýbať tehotné ženy a ľudia, ktorí sú naň precitlivelí. Tí
to veľmi dobre poznajú - po konzumácii kávy cítia búšenie
srdca, tras a ďalšie skôr nepríjemné prejavy. U tehotných môže
kofeín spôsobovať zdravotné problémy plodu, minimálne vzniká u
dieťaťa postupný návyk na kofeín a v budúcnosti napríklad
problémy s nespavosťou.
Dojčiace ženy by mali kávu
konzumovať čo najdlhšie pred dojčením (minimálny odstup sú tri
hodiny).
Kofeín pôsobí dráždivo na tráviaci trakt,
stimuluje tvorbu žalúdočných kyselín, mali by sa mu preto vyhnúť
ľudia, ktorí majú problémy so žalúdkom alebo s črevami
(prekyselenie, zápaly).
Pre ľudí, ktorí nie sú
precitlivelí na kofeín, je najlepšie konzumovať ho v podobe
prírodnej potraviny (kvalitná káva, čaj alebo horká čokoláda),
celkové zloženie a obsah priaznivo pôsobiacich látok dokáže
kompenzovať niektoré negatíva kofeínu.
Káva pôsobí
tiež diureticky, zvyšuje tvorbu moču a môže viesť k stratám
niektorých vitamínov a minerálnych látok (vitamíny C a B,
vápnik, železo). Ďalší dôvod konzumovať denne kvantá čerstvej
zeleniny. Ak nedopĺňate kávu pohárom vody, dochádza k
dehydratácii organizmu.
Ak konzumujete naozaj veľa
kávy (cca nad 300 mg kofeínu, hranica je naozaj veľmi individuálna
a zodpovedá približne 2-3 šálkam espressa), môže sa vám
zvyšovať hladina homocysteínu v tele, a tým aj riziko rozvoja
(nielen) kardiovaskulárnych ochorení. To možno ale riešiť
cieleným dodaním niektorých vitamínov radu B. Nutné povedať, že
homocysteín má mnoho ľudí zvýšený aj bez pitia kávy, určite
je lepším riešením zdravo jesť (prípadne cielene suplementovať)
a piť rozumne kávu, než jesť nezdravo a myslieť si, že keď
nebudem piť kávu, urobím pre svoje zdravie maximum. Tak to
nefunguje.
Jedna alebo dva šálky kvalitnej kávy vám
neublížia. Keď si do nich nenasypete lyžicu cukru.
Okysľuje
nás káva?
Káva naozaj patrí medzi kyselinotvorné
potraviny. Avšak nie všetky kyselinotvorné potraviny sú zlé.
Napríklad mäso, ako vysokoproteínová potravina, je zdravé, ale
taktiež zásadné je dopĺňať jeho príjem zeleninou a vyvážiť
tak minerálnymi látkami aciditu mäsa. Mäso by malo pochádzať z
prirodzených chovov, aby sa vôbec dalo hovoriť o zdravej
potravine.
Ale späť ku káve. Ak pijete kávu,
nezabúdajte jesť aj dostatok čerstvej zeleniny (robte to, aj keď
kávu nepijete!). Vždy, keď konzumujete kyselinotvorné potraviny,
jedzte ju v celistvej podobe, pravdepodobne totiž ako celá
potravina obsahuje aj látky (minerálne), ktoré jej okysľujúci
efekt na organizmus vyvážia.
Aj kofeín je najlepšie
konzumovať v podobe prírodných potravín (káva, čaj, čokoláda),
ktoré obsahujú ďalšie zdraviu prospešné látky (napr.
Antioxidačne pôsobiace flavonoidy).
Bezkofeínová
káva
Veľa ľudí sa chce vyhnúť kofeínu, ale nechcú sa vzdať kávy. Riešia to bezkofeínovou kávou. Ako sa taká káva vyrába? Jej zrnká sú ešte pred pražením zbavené kofeínu buď prírodnou cestou (lúhovanie v horúcej vode), alebo použitím rozpúšťadiel. Druhú variantu samozrejme neodporúčam, pretože spolu s touto kávou konzumujete aj malé (ale významné) množstvo chemických rozpúšťadiel, a to určite nechcete, obzvlášť, ak ste tehotná žena. Pred konzumáciou bezkofeínovej kávy sa pýtajte, akým spôsobom bola kofeínu zbavená.
Káva
v športe
Ideálna doba pre konzumáciu kávy je ráno
alebo pred cvičením / tréningom. Vhodné množstvo je niekde medzi
1 až 2 šálky kávy (záleží na druhu a spôsobe prípravy).
Kofeín zvyšuje až o 15 percent spaľovanie tukov, zlepšuje
cirkuláciu krvi a zmierni bolestivosť svalov po tréningu. Pred
vytrvalostným výkonom dokáže káva mobilizovať lepšie tukové
zásoby ako zdroj energie a zvýšiť tak výkon. Lepšie reagujú na
zvýšenie výkonu športovci, ktorí inak denne kávu nekonzumujú.
Pozor však na možné komplikácie. Je potrebné zvážiť aj
negatívne dopady konzumácie kávy pred športovým výkonom. Je tu
riziko dehydratácie, ale hlavne žalúdočných kŕčov a ďalších
tráviacich ťažkostí spôsobených kofeínom. Ten totiž pôsobí
dráždivo na tráviaci trakt a urýchľuje telesné sústavy vrátane
čriev. Mnohí určite poznajú laxatívne účinky kofeínu.
Prečo
nepiť kávu po tréningu alebo po preteku
Vo chvíli, kedy cvičíte, hladujete alebo pijete kávu - dochádza k pozastaveniu syntézy proteínov vo svaloch. Pred cvičením a pri ňom je tento stav v poriadku. Regenerácia svalov by mala prebiehať až po aktivite, teda v čase, keď odpočívame. Preto je dôležité si po cvičení dopriať regeneračné jedlo (predovšetkým bielkoviny, ale aj sacharidy v pomere závislom na type aktivity), ale nie kávu.
Najlepší
energy drink?
Ešte pár slov k športovým nápojom. Tie
bežné často obsahujú nielen kofeín, ale aj rôzne umelé
sladidlá a farbivá. Najlepším energy a refresh drinkom (napríklad
po náročnom tréningu) je kokosová voda - tekutina obsiahnutá v
mladých kokosoch. Táto voda je zložením blízka krvnej plazme a
je pre telo teda veľmi prirodzená.
Kokosová voda je
plná prírodných elektrolytov, vitamínov, minerálnych látok a
stopových prvkov, aminokyselín, enzýmov a antioxidantov.
Neobsahuje príliš veľa cukru a pritom je príjemne sladká. Okrem
iného má protizápalové účinky a podporuje imunitný systém.