Cookies

Na naších stránkach používame cookies. Slúžia na zlepšenie našej práce a vášho zážitku z čítania Behame.sk.
Bližie informácie nájdete v Pravidlách používania cookies. Spracovanie a správu cookies nastavíte priamo vo Vašom prehliadači.
Súhlasím
Načítavam...
Beháme.sk
Zvoľte veľkosť písma:
AaAaAaAaAa
Beháme.sk

Červené prospieva. Aj bežcom

Červené prospieva. Aj bežcom
Priaznivé pôsobenie červeného vína na organizmus má na svedomí látka, ktorú nie tak dávno objavili japonskí výskumní pracovníci.
 V ostatných rokoch sa v oblasti výživy sústredil mimoriadny záujem vedcov i širšej verejnosti na látku, ktorej názov skôr pripomína postavičku z Pána prsteňov alebo severských bájok.

Tou látkou je resveratrol a príčinou záujmu oň sú jeho priaznivé účinky na ľudské zdravie a fyzickú i psychickú výkonnosť. Nemalú úlohu na tomto záujme má aj fakt, že resveratrol sa spája s konzumáciou hrozna v podobe červeného vína aj burčiaku, čo u mnohých jedincov zvýšilo jeho atraktivitu...

Celé sa to začalo snahou o vysvetlenie známeho „francúzskeho paradoxu“, že napriek vyššej spotrebe živočíšnych tukov je u Francúzov nižší výskyt úmrtí na srdcovo-cievne ochorenia než v iných krajinách Európy a sveta.

Najskôr sa síce uvažovalo, že priaznivé pôsobenie červeného vína na srdce i cievy Francúzov majú na svedomí iné pôvodné súčasti rastlín, a to flavonoidy s antioxidačnými účinkami, ale neskôr sa ukázalo, že dominantný vplyv má pravdepodobne látka, nie tak dávno objavená japonskými výskumnými pracovníkmi v šupkách, šťave a zrniečkach červeného hrozna a nazvaná resveratrol (nachádza sa aj v bielom hrozne, ale je ho tam podstatne menej).

Resveratrol chráni rastliny najmä pred napadnutím mikroorganizmami (v prípade hrozna plesňami - antifungicídny účinok) a poškodeniu ultrafialovým žiarením.
Resveratrol je účinný antioxidant - látka pôsobiaca proti nepriaznivým voľným radikálom v ľudskom organizme, ktoré sa uvoľňujú veľmi často pri najrozličnejších ochoreniach, ložiskových infekciách („mŕtvy“ zub, chronický zápal mandlí, zápal prostaty, chronický zápal vaječníkov a pod.), fyzickom strese, prepracovaní, nezvládnuteľnej únave i zraneniach a majú deštrukčný vplyv najmä na srdcovo-cievny aparát a kĺby.

Podieľa sa najmä na prevencii vzniku ochorení srdca aj ciev znižovaním škodlivej hladiny cholesterolu, triglyceridov i homocysteínu a bráni tvorbe nádorových ochorení. Zlepšuje hojenie kĺbových a svalových zranení.

V niektorých európskych krajinách a v USA sú na trhu potravinové doplnky v podobe preparátov čistého resveratrolu alebo zmesí antioxidantov izolovaných z bobúľ červeného hrozna. Keď porovnáme množstvo resveratrolu v červenom víne a rôznych druhoch zeleniny – vyskytuje sa najmä v červenej kapuste, ružičkovom keli, žltej cibuli a červenej repe (cvikle) - obsah vo víne je naozaj viacnásobne vyšší a stálejší.

Pritom vína z vyšších zemepisných šírok, vyšších nadmorských výšok a z chladnejších oblastí obsahujú viacej resveratrolu ako vína z nížin a teplejších lokalít. Výsledný obsah je vo víne podstatne vyšší, pokiaľ bolo pripravené nakvasením so šupkami.

A ešte na záver: Najnovšie kardiologické učebnice, ktoré sa týkajú zdravej výživy pre srdce, hovoria o pozitívnom vplyve dennej konzumácie 3 až 4 dcl červeného vína na srdcový sval a krvné cievy práve vďaka blahodarnému vplyvu resveratrolu.
15.7.2018 / Fit Hit / Autor: MUDr. Pavel Malovič /  Foto: Bigstock